Dyniowe bułeczki

Pięknie wyglądają i równie dobrze smakują.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Puree z dyni – 130 g

  • Mąka pszenna 350 g

  • Mleko – 130 ml

  • Drożdże – 30 g

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Masło – 50 g

Kroki

  • Masło rozpuścić.
  • Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać trochę ciepłego mleka, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Puree rozmieszać z mlekiem.
  • Jajko ubić na puszysto z cukrem.
  • W garnku wymieszać, puree z mlekiem , ubite jajko, resztę mleka, rozczyn, mąkę.Wymieszać aby ciasto było sprężyste, dodać masło i dalej wyrabiać, ciasto będzie dokładnie odchodzić od garnka.
  • Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość, podzielić na 16 części. Każdą przewiązać sznurkiem aby powstały części dyni. Przewiązywać możemy jedną długością sznurka lub bierzemy cztery części i związujemy.
  • Pozostawić bułeczki aby podrosły. Jajko rozkłócić i posmarować podrośnięte bułeczki.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu bułeczek ściągamy sznurek.
 

2 komentarze

  1. Niesamowity ten patent ze sznurkiem, idealnie naśladuje karbowana dynię!

     

Skomentuj Zuzka Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*