Zapiekanka makaronowa

Doskonałe danie obiadowe lub drugie śniadanie do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Makaron świderki – 400g

  • Mięso mielone – 25 dag

  • Pieczarki – 20 dag

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Papryka żółta – 1/2 szt.

  • Papryka zielona – 1/2 szt.

  • Śmietana – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 500 g – 1/2 opakowania

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Brokuła rozebrać na różyczki.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać przygotowanego brokuła i gotować razem z makaronem.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę. Papryki umyć pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę smażyć 2 minuty, dodać pieczarki i paprykę doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać mięso, doprawić ziołami prowansalskimi, całość smażyć 10 minut.
  • Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym.Połowę wlać do makaronu i wymieszać.
  • W naczyniu żaroodpornym umieścić połowę makaronu.
  • Na makaron wyłożyć przygotowany farsz.
  • Przykryć drugą połową makaronu i polać pozostałą częścią śmietany z przecierem.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać po makaronie.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowaną zapiekankę i piec 20 minut lub do dobrego zrumienienia sera
  • Podawać na gorąco.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*