Pięknie wyglądają i równie dobrze smakują.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Puree z dyni – 130 g
Mąka pszenna 350 g
Mleko – 130 ml
Drożdże – 30 g
Cukier – 1/2 szklanki
Jajka kurze – 2 szt.
Masło – 50 g
Kroki
- Masło rozpuścić.
- Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać trochę ciepłego mleka, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie rozmieszać aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.Pozostawić do wyrośnięcia.
- Puree rozmieszać z mlekiem.
- Jajko ubić na puszysto z cukrem.
- W garnku wymieszać, puree z mlekiem , ubite jajko, resztę mleka, rozczyn, mąkę.Wymieszać aby ciasto było sprężyste, dodać masło i dalej wyrabiać, ciasto będzie dokładnie odchodzić od garnka.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość, podzielić na 16 części. Każdą przewiązać sznurkiem aby powstały części dyni. Przewiązywać możemy jedną długością sznurka lub bierzemy cztery części i związujemy.
- Pozostawić bułeczki aby podrosły. Jajko rozkłócić i posmarować podrośnięte bułeczki.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu bułeczek ściągamy sznurek.
Niesamowity ten patent ze sznurkiem, idealnie naśladuje karbowana dynię!
Tak wyglądają ładnie i smakują dobrze. 🙂