Kolorowa pieczeń z fileta indyka

Aksamitna, aromatyczna pieczeń, rozpływająca się w ustach na ciepło i na zimno.

Szczegóły

Liczba porcji

12 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso mielone z fileta indyka – 50 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Suszone pomidory – 5 szt.

  • Ser mozzarella – kulka

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Śmietana 30 % – 3 łyżki

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Morele suszone – 9 szt.

  • Przyprawa gyros – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros, wymieszać. Ser pokroić w kostkę dodać do mięsa.
  • Cukinię, paprykę umyć, utrzeć na tarce o grubszych otworach dodać do mięsa. Morele , żurawinę przepłukać gorącą wodą , żurawinę dodać. Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać. Wbić jajko.
  • Wszystko dokładnie mieszać dodając śmietanę i zioła prowansalskie.
  • Połowę farszu umieścić w foremce do pieczenia, środkiem ułożyć morele, przykryć drugą połową farszu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut. Podawać na gorąco z ziemniakami .
  • Można podawać na zimno do pieczywa.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*