Kolorowe, apetyczne ciasto, goście poproszą o kolejną porcję.
Szczegóły
Liczba porcji
20porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Mąka tortowa – 24 dag
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka o smaku malinowym – 3 szt.
Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt.
Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt.
Czekolada gorzka – 1 1/2 tabliczki
Wiórka do posypania
Kroki
- 3/ 4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- 12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszkiem do pieczenia.
- 3 jajka ubić na puszysto z 10 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- 12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- 3 jajka ubić na puszysto z 10 dag cukru. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem. Blaszkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- 2 galaretki malinowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć , śmietanę ubić na puszysto, wymieszać z serkiem , dodać galaretki, wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
- W ciemnym cieście kieliszkiem wyciąć kółeczka i ułożyć na masę .
- Galaretki : malinową, cytrynową , agrestową , każdą oddzielnie rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, gdy zaczną krzepnąć wlewać je w kółeczka.
- Przykryć wyciętymi kółeczkami.
- Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, można dodać 2 łyżki mleka wtedy masa lepiej rozprowadza się po cieście. Posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić 3 godziny , podzielić na porcje.