Zupa krem z dyni i gruszki

To pyszne i oryginalne połączenie smaków sprawia , że posmakuje każdemu.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Dynia – 1/2 kg

  • Gruszki – 2 szt.

  • Marchewka – 2 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Por – 1/3 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Masło – 2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Papryka – 1/2 łyżeczki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Pieprz cayenne – trochę do smaku w/g uznania

  • Śmietana na kleksy

  • Bulion – 1 szklanka

  • Woda – 2 szklanki

Kroki

  • Dynię , gruszki, warzywa ,myjemy , obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy dynię oraz marchewkę i podsmażamy 10 minut.
  • Warzywa pozostałe i gruszki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i bulionem , dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy 20 minut.
  • Do gotującej się zupy dodajemy podsmażoną dynię z marchewką doprawiamy solą i papryką , gotujemy do miękkości 15 minut.
  • Wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie i całość blendujemy.
  • Zagotowujemy , doprawiamy pieprzem czarnym i cayenne.
  • Podajemy z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.
 

2 komentarze

  1. Zagladanie do pani Marysi wieczorem jest niebezpieczne, bo człowiek robi się strasznie głodny na noc!

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*