Kruche , aromatyczne ciasto , które zadowoli smakoszy.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 30 dag
Margaryna – 20 dag
Cukier puder – 10 dag
Jajka kurze – 4 szt.
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Konfitura morelowa – 320 g – 1/2 słoiczka
Orzechy włoskie – 15 dag
Krem karpatka bez gotowania – 1 opakowanie
Mleko – 400 ml
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Galaretka wiśniowa – 1 szt.
Dżem z czarnego bzu – 320 g – 1/2 słoiczka
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , wlać do talerza i pozostawić do zakrzepnięcia. Orzechy przepłukać i pokroić na drobno.
- Mąkę przesiać , dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać na stolnicy.
- Jajka , żółtka oddzielić od białek .
- Żółtka dodać do składników na stolnicy, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
- 2 blaszki 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto każdą część wałkować , ułożyć w blaszce, jedną posmarować konfiturą morelową , a drugie ciasto dżemem z czarnego bzu, białka ubić na sztywno i posmarować po konfiturach lub dżemie, wierzch posypać orzechami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z przygotowanym ciastem i piec 20 minut , aż wierzch będzie dobrze rumiany.
- Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Galaretkę pokroić w paski i ułożyć na cieście z dżemem z czarnego bzu, na nich wyłożyć przygotowany krem i przykryć ciastem z konfiturą morelową.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka, posmarować po cieście , posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto schłodzić 2 godziny , pokroić na porcje.