Delikatne ciasto do popołudniowej kawy lub na niedzielę.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Cukier kryształ – 24 dag
Mąka tortowa – 24 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kakao – 1 1/2 łyżki
Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1 tabliczka
Wiórka do posypania
Kroki
- Jaja utrzeć na puszysto z cukrem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, i dodać do masy jajecznej.
- Wymieszać, podzielić ciasto na połowę, odlewając do drugiego naczynia.
- Do jednej porcji dodać kakao oraz 2 łyżki wody i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nakładać ciasto łyżką, raz białe, raz ciemne aż do wyczerpania. Widelcem przeciągnąć na długość i na szerokość blachy.
- Wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzić, przekroić na połowę.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
- Połowę czekolady pokruszyć na drobno.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać serki oraz czekoladę i wymieszać. Wyłożyć na połowę ciasta.
- Przykryć drugą połową. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.