Sprawdzony przepis, przepyszne ciasto.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 7 szt.
Mąka tortowa – 3 szklanki
Cukier kryształ – 34 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Kakao – 2 łyżeczki
Serek biały – 350 g
Budyń śmietankowy – 60 g – 1 szt.
Konfitura z jeżyn – 200 g
Kroki
- 5 jajek żółtka oddzielić od białek.
- 5 żółtek ubić na puszysto z 20 dag cukru.
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem , dodać śmietanę, zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.
- Ciasto z kakao i jedno jasne schować do zamrażalnika, drugie jasne schłodzić w lodówce 1 godzinę.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce. Posmarować konfiturą.
- 2 jajka ubić na puszysto z 14 dag cukru dodać ser oraz budyń wymieszać, wyłożyć na konfiturę.
- Na serek utrzeć na tarce o grubszych otworach ciasto z kakao.
- 5 białek ubić na puszysto z 2 łyżkami cukru i wyłożyć na ciasto z kakao. Na pianę z białek utrzeć białe ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowane ciasto, piec do dobrego zrumienienia około 35 – 40 minut.
- Wyjąć , wystudzić , podzielić na porcje.