Ciasto kruche z konfiturą i serem

Sprawdzony przepis, przepyszne ciasto.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 7 szt.

  • Mąka tortowa – 3 szklanki

  • Cukier kryształ – 34 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Kakao – 2 łyżeczki

  • Serek biały – 350 g

  • Budyń śmietankowy – 60 g – 1 szt.

  • Konfitura z jeżyn – 200 g

Kroki

  • 5 jajek żółtka oddzielić od białek.
  • 5 żółtek ubić na puszysto z 20 dag cukru.
  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem , dodać śmietanę, zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.
  • Ciasto z kakao i jedno jasne schować do zamrażalnika, drugie jasne schłodzić w lodówce 1 godzinę.
  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce. Posmarować konfiturą.
  • 2 jajka ubić na puszysto z 14 dag cukru dodać ser oraz budyń wymieszać, wyłożyć na konfiturę.
  • Na serek utrzeć na tarce o grubszych otworach ciasto z kakao.
  • 5 białek ubić na puszysto z 2 łyżkami cukru i wyłożyć na ciasto z kakao. Na pianę z białek utrzeć białe ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowane ciasto, piec do dobrego zrumienienia około 35 – 40 minut.
  • Wyjąć , wystudzić , podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*