Oszczędne pierogi

Pierogi z tym farszem smakują wyśmienicie, jednocześnie wykorzystane jest mięso z rosołu.

Szczegóły

Liczba porcji

50 szt.

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Kapusta kiszona – 25 dag

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Mięso z rosołu z 1/2 kurczaka

  • Mąka pszenna – 300 g + do podsypania

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Przyprawa do dań z kapusty

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Gorąca gotowana woda – 1 szklanka

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Kapustę przepłukać.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać kapustę, podlać 1/4 szklanki gorącej gotowanej wody , całość dusić 25 minut, doprawić przyprawą do dań z kapusty, dodać obrane mięso z rosołu, całość dusić 5 minut.
  • Farsz wystudzić, przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa lub drobno pokroić.
  • Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, oliwę z oliwek, szczyptę soli, lekko wymieszać, dodawać stopniowo gorącą wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Podzielić na 4 części , każdą wałkować, wycinać kółka foremką do pierogów lub szklanką , nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami przygotowane pierogi, gotować 2 minuty od wypłynięcia.
  • Podawać polane jak kto lubi , u mnie podsmażonym masłem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    One powinny się nazywać: wypasione pierogi! Albo: śliczne pierożki (przez te falbanki :-))

     
    • Marianna

      Posługując się młodzieżowymi określeniami to może i tak , falbanki robię od zawsze , gdyż wydaje mi się ,że bez nich to tak jakby pierogi były niedokończone. Pozdrawiam . 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*