Pierogi z tym farszem smakują wyśmienicie, jednocześnie wykorzystane jest mięso z rosołu.
Szczegóły
Liczba porcji
50 szt.
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Kapusta kiszona – 25 dag
Pieczarki – 15 dag
Cebula biała – 1 szt.
Mięso z rosołu z 1/2 kurczaka
Mąka pszenna – 300 g + do podsypania
Jajko kurze – 1 szt.
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Przyprawa do dań z kapusty
Sól, pieprz czarny mielony
Gorąca gotowana woda – 1 szklanka
Olej do smażenia
Kroki
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Kapustę przepłukać.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać kapustę, podlać 1/4 szklanki gorącej gotowanej wody , całość dusić 25 minut, doprawić przyprawą do dań z kapusty, dodać obrane mięso z rosołu, całość dusić 5 minut.
- Farsz wystudzić, przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa lub drobno pokroić.
- Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, oliwę z oliwek, szczyptę soli, lekko wymieszać, dodawać stopniowo gorącą wodę cały czas mieszając. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Podzielić na 4 części , każdą wałkować, wycinać kółka foremką do pierogów lub szklanką , nakładać farsz i zlepiać pierogi.
- W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami przygotowane pierogi, gotować 2 minuty od wypłynięcia.
- Podawać polane jak kto lubi , u mnie podsmażonym masłem.
One powinny się nazywać: wypasione pierogi! Albo: śliczne pierożki (przez te falbanki :-))
Posługując się młodzieżowymi określeniami to może i tak , falbanki robię od zawsze , gdyż wydaje mi się ,że bez nich to tak jakby pierogi były niedokończone. Pozdrawiam . 🙂