Roladki z karkówki

Idealne danie obiadowe, kto raz zrobi na pewno do niego wróci.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Karkówka – 6 plastrów

  • Szpinak mrożony – 3 kulki

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Ser feta – 150 g – 1/2 opakowania

  • Serek topiony – 45 g

  • Wino wytrawne – 1/3 szklanki

  • Wywar warzywny – 1 szklanka

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Zioła polskie – 1 łyżeczka

  • Sól , pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Chrzan – 6 łyżeczek

  • Pieczarki – 4 szt.

Kroki

  • Plastry karkówki umyć, lekko rozbić, doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Pozostawić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić szpinak, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić.
  • Paprykę umyć, pokroić w kostkę.
  • Ser feta pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić.
  • Plastry karkówki posmarować chrzanem , na nim ułożyć szpinak.
  • Na szpinak ułożyć paprykę i ser feta.
  • Zwinąć w roladki , spiąć wykałaczkami, oprószyć przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju , włożyć roladki, obsmażyć z każdej strony, podlać winem , dusić 5 minut, podlać wywarem warzywnym , dodać pieczarki i całość gotować 30 minut.
  • Dodać serek topiony , doprawić ziołami polskimi i całość gotować 5 minut.
  • Podawać z ziemniakami , kaszą i różnymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i ogóreczkami konserwowymi.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*