Ciasto kokosowo – marchewkowe

Smaczne i ładnie wyglądające ciasto na różne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

120 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Mąka tortowa – 18 dag

  • Mąka kokosowa – 6 dag

  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • Marchewka – 2 szt.

  • Krem karpatka w 5 minut – 1 opakowanie

  • Mleko – 1 1/2 szklanki

  • Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Słomka piankowa – 20 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Mąkę kokosową wymieszać z 6 dag mąki tortowej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  • 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru.
  • Masę jajeczną połączyć ze składnikami sypkimi, delikatnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 20 minut lub do suchego paty czka.
  • Marchewkę obrać jedną utrzeć na tarce o małych otworach a drugą na dużych. Na dużych otworach dlatego, że w upieczonym cieście będą widoczne drobne wiórka.
  • 12 dag mąki tortowej wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  • 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru.
  • Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi, a na końcu dodać utartą marchewkę, całość delikatnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto.
  • Piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Galaretki rozpuścić każdą w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Krem karpatka przygotować w/g przepisu na opakowaniu.
  • Na wystudzone ciasto kokosowe, wyłożyć połowę kremu karpatka.
  • Ułożyć słomkę piankową.
  • Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wlewać w przestrzenie między słomki. Na początek galaretka agrestowa.
  • Następnie galaretka malinowa.
  • Ciasto marchewkowe posmarować drugą połową kremu i położyć na ciasto.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce kilka godzin , najlepiej całą noc. Kroić na porcje aby były widoczne obie galaretki.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*