Smaczne i ładnie wyglądające ciasto na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
120 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Cukier kryształ – 24 dag
Mąka tortowa – 18 dag
Mąka kokosowa – 6 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Marchewka – 2 szt.
Krem karpatka w 5 minut – 1 opakowanie
Mleko – 1 1/2 szklanki
Galaretka o smaku agrestowym – 1 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Słomka piankowa – 20 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Mąkę kokosową wymieszać z 6 dag mąki tortowej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru.
- Masę jajeczną połączyć ze składnikami sypkimi, delikatnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec 20 minut lub do suchego paty czka.
- Marchewkę obrać jedną utrzeć na tarce o małych otworach a drugą na dużych. Na dużych otworach dlatego, że w upieczonym cieście będą widoczne drobne wiórka.
- 12 dag mąki tortowej wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru.
- Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi, a na końcu dodać utartą marchewkę, całość delikatnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto.
- Piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Galaretki rozpuścić każdą w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Krem karpatka przygotować w/g przepisu na opakowaniu.
- Na wystudzone ciasto kokosowe, wyłożyć połowę kremu karpatka.
- Ułożyć słomkę piankową.
- Gdy galaretki zaczynają krzepnąć wlewać w przestrzenie między słomki. Na początek galaretka agrestowa.
- Następnie galaretka malinowa.
- Ciasto marchewkowe posmarować drugą połową kremu i położyć na ciasto.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce kilka godzin , najlepiej całą noc. Kroić na porcje aby były widoczne obie galaretki.