Pożywne danie jednogarnkowe.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 20 dag
Jajko kurze – 1 szt
Ser mozzarella – 7 dag
Tarta bułka do obtoczenia
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – kawałek
Por – 1/4 szt.
Brokuł – 1/4 szt.
Pieczarki – 3 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Przyprawa do mięsa mielonego
Sól, pieprz czarny mielony
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Cząber – 1/2 łyżeczki
Bazylia – 1 łyżeczka
Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki
Śmietana – 4 łyżki
Olej do smażenia
Woda gotowana – 1 1/2 litra
Ziemniaki -3 szt.
Kroki
- Mięso przyprawić przyprawą do mięsa.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Do mięsa dodać ser mozzarella, jajko, dokładnie wymieszać.
- Uformować małe pulpety obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć je z każdej strony.
- Marchewkę, pietruszkę, selera, pokroić w kostkę.
- Cebulę, pora, pokroić.
- Pieczarki obrać, pokroić. Brokuł rozebrać na drobne różyczki.
- Do garnka wlać trochę oleju , rozgrzać dodać cebulę i pora doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty.
- Dodać pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i cząber, dusić 5 minut.
- Zalać gorącą gotowaną wodą i gotować 20 minut.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować około 10 minut.
- Ugotowane ziemniaki oraz pulpety dodać do gotującej się zupy, całość gotować 10 minut.
- Dodać przecier pomidorowy , śmietanę, doprawić bazylią, gotować jeszcze 5 minut.
- Podawać z pieczywem.