Zupa jarzynowa z pulpetami

Pożywne danie jednogarnkowe.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 20 dag

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – kawałek

  • Por – 1/4 szt.

  • Brokuł – 1/4 szt.

  • Pieczarki – 3 szt.

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Przyprawa do mięsa mielonego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Cząber – 1/2 łyżeczki

  • Bazylia – 1 łyżeczka

  • Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki

  • Śmietana – 4 łyżki

  • Olej do smażenia

  • Woda gotowana – 1 1/2 litra

  • Ziemniaki -3 szt.

Kroki

  • Mięso przyprawić przyprawą do mięsa.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Do mięsa dodać ser mozzarella, jajko, dokładnie wymieszać.
  • Uformować małe pulpety obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć je z każdej strony.
  • Marchewkę, pietruszkę, selera, pokroić w kostkę.
  • Cebulę, pora, pokroić.
  • Pieczarki obrać, pokroić. Brokuł rozebrać na drobne różyczki.
  • Do garnka wlać trochę oleju , rozgrzać dodać cebulę i pora doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty.
  • Dodać pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i cząber, dusić 5 minut.
  • Zalać gorącą gotowaną wodą i gotować 20 minut.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować około 10 minut.
  • Ugotowane ziemniaki oraz pulpety dodać do gotującej się zupy, całość gotować 10 minut.
  • Dodać przecier pomidorowy , śmietanę, doprawić bazylią, gotować jeszcze 5 minut.
  • Podawać z pieczywem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*