Ciasto czekoladowo – migdałowe z pianką z musem z mango

Delikatne , subtelne i aromatyczne ciasto na każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Mąka tortowa – 18 dag

  • Mąka migdałowa – 6 dag

  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • Czekolada gorzka – 1 1 /2 tabliczki

  • Mango – 1 szt.

  • Śmietanka 30 % – 200 ml – 2 szt

  • Galaretka o smaku pomarańczowym – 2 szt.

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Mąkę migdałową wymieszać z 6 dag mąki tortowej oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  • 3 jajka ubić na puszysto z 10 dag cukru. Masę jajeczną połączyć z mąkami i proszkiem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • 3/4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  • 3 jajka ubić na puszysto z 10 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wymieszać.
  • Blaszkę do pieczenia 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia.
  • Mango obrać, pokroić na kawałki, usunąć pestkę , zblendować.
  • Gdy galaretki zaczynają tężeć, śmietankę ubić na puszysto, dodać mus z mango, a następnie tężejącą galaretkę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto czekoladowe.
  • Przykryć ciastem migdałowym.
  • Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto schłodzić 4 godziny , pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    No ja myślę, że delikatne, to widać. I mango w musie na pewno bardzo ożywia smak 🙂

     
    • Marianna

      Tak stwierdził mój syn , który nie bardzo poznawał co to za smak a jest wytrawnym smakoszem. 🙂

       

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*