Delikatne , subtelne i aromatyczne ciasto na każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Cukier kryształ – 20 dag
Mąka tortowa – 18 dag
Mąka migdałowa – 6 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Czekolada gorzka – 1 1 /2 tabliczki
Mango – 1 szt.
Śmietanka 30 % – 200 ml – 2 szt
Galaretka o smaku pomarańczowym – 2 szt.
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Mąkę migdałową wymieszać z 6 dag mąki tortowej oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- 3 jajka ubić na puszysto z 10 dag cukru. Masę jajeczną połączyć z mąkami i proszkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- 3/4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- 12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- 3 jajka ubić na puszysto z 10 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wymieszać.
- Blaszkę do pieczenia 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia.
- Mango obrać, pokroić na kawałki, usunąć pestkę , zblendować.
- Gdy galaretki zaczynają tężeć, śmietankę ubić na puszysto, dodać mus z mango, a następnie tężejącą galaretkę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto czekoladowe.
- Przykryć ciastem migdałowym.
- Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto schłodzić 4 godziny , pokroić na porcje.
No ja myślę, że delikatne, to widać. I mango w musie na pewno bardzo ożywia smak 🙂
Tak stwierdził mój syn , który nie bardzo poznawał co to za smak a jest wytrawnym smakoszem. 🙂