Kolorowy filet z kurczaka

Filet z kurczaka z dodatkiem warzyw zawsze wychodzi przepysznie.

Szczegóły

Liczba porcji

2 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka podwójny

  • Pieczarki – 15 dag

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Pomidory suszone – 6 szt

  • Jabłko szara reneta – 1/2 szt

  • Żurawina – 1 łyżka

  • Cukinia – 6 krążków

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 2 łyżki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Kroki

  • Filet z kurczaka umyć , każdy naciąć pionowo i poziomo, doprawić solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka.
  • Pieczarki obrać, pokroić. Masło rozpuścić , wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania wody.
  • Paprykę umyć pokroić w drobną kratkę. Pomidory pokroić na połowę. Jabłko umyć pokroić w plastry. Krążki cukinii przekroić na połowę.
  • W pionowe nacięcia ułożyć w jedno pieczarki w drugie paprykę.
  • W poprzeczne ułożyć jabłka z żurawiną, suszone pomidory, krążki cukinii, doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotowane filety umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić i piec 40 minut.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*