Ciasto morelowo – serowe

Szybkie w przygotowaniu , aromatyczne ciasto z morelami.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Herbatniki kakaowe pettit berry – 20 szt.

  • Morele świeże – 40 dag

  • Ser biały – 350 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Galaretka przezroczysta – 2 szt.

  • Galaretka o smaku malinowym – 2 szt.

Kroki

  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki.
  • Morele umyć, usunąć pestki, zblendować.
  • Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody i pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, śmietanę ubić na sztywno, dodać serek , wymieszać, dodać mus i galaretkę , wymieszać i wyłożyć na herbatniki.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, odstawić do krzepnięcia, wylać na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, kto zjada te wszystkie pyszności? W każdym razie można im pozazdrościć 🙂

     
    • Marianna

      W czasie wakacji mam zawsze kogoś w domu szczególnie wnuczków , którzy bo to są chłopcy nie mam wnuczki, pytają co dziś nowego zjedzą. Jest to dodatkowa motywacja bo na codzień mieszkają 200 km odemnie . Pozdrawiam 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*