Pyszna chałka do konfitur ze świeżych owoców
Szczegóły
Liczba porcji
2 chałki
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 670 g
Drożdże – 35 g
Jajka kurze – 3 szt.
Cukier – 70 g
Mleko – 330 ml
Masło – 100 g
Kroki
- Drożdże rozkruszyć,wymieszać z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i dodać tyle mleka aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany ( 4 łyżki). Pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło rozpuścić.
- 2 jajka ubić na puszysto z resztą cukru, dodać rozczyn, resztę podgrzanego mleka, mąkę i dokładnie wyrobić, aby ciasto odchodziło od naczynia.
- Dodawać stopniowo masło i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć i podzielić na 8 części, na małe kulki.
- Z czterech zrobić wałeczki i zacząć od środka zaplatać.Zaplatać należy od niższego do wyższego.
- Uformować chałkę. Z podanej porcji wychodzą 2 chałki.
- Pozostawić ją jeszcze chwilę aby podrosła w tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Jajko roztrzepać posmarować chałkę , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
Ale ta chałeczka wygląda apetycznie! Jak u babci Stasi, ale babcia inaczej zwija. Pozdrawiam!
Zwijać można na różne sposoby tak jak kto lubi, można zaplatać również jak warkocz. Pozdrawiam 😉
No rzeczywiście, nasze chałki są splatane w warkocz i takie podłużne. Ja czasami też piekę chałkę w prostokątnej foremce, zresztą każda forma jest dobra, byle była drożdżówka!
Ja osobiście też wolę podłużną , ale mój syn i wnuczek lubią takie okrągłe , dlatego robię różne. 😉