Bułeczki maślane

Idealne bułeczki na drugie śniadanie np. z dżemem.

Szczegóły

Liczba porcji

16 sztuk

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 600 g

  • Masło – 200 g

  • Drożdże – 50 g

  • Mleko – 1 1/4 szklanki

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 3 żółtka + 1 całe jajko i 1 na posmarowanie

Kroki

  • Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić.
  • Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, trochę mleka i 3 łyżki mąki, mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka oraz 1 jajko ubić na puszysto z cukrem.
  • Masę jajeczną, rozczyn, resztę mąki i mleka , dokładnie zagnieść aby ciasto odchodziło od garnka. Dodawać stopniowo masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy podwoi swoją objętość podzielić na połowę. Każdą połowę na 8 części. Uformować bułeczki.
  • Pozostawić aby podrosły . Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować podrośnięte bułeczki. Wstawić do piekarnika i piec 15 – 20 minut aż będą dobrze rumiane.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Och, chciałabym je mieć jutro do kawy…

     
    • Marianna

      Robi się w miarę szybko więc można robić i będą ciepło a wtedy smakują jeszcze lepiej. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*