Pigwa w syropie

Pigwa dostarcza cennych witamin, szczególnie witaminy C, doskonała do herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

3 słoiczki 270 g

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Owoce pigwy – 50 dag

  • Cukier kryształ – 30 dag

Kroki

  • Pigwę oczyścić z pestek, pokroić na drobno.
  • W słoiku układamy pigwę , przesypujemy cukrem, i pozostawiamy na 2 dni aż puści sok.
  • Słoiczki wyparzamy gorącą wodą.
  • Pigwę wkładamy do garnka i gotujemy 15 minut.
  • Owoce pigwy wraz z syropem nakładamy do słoików, zakręcamy , odwracamy do dołu wieczkiem i pozostawiamy do wystudzenia.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ooo, to pewnie jest ta pigwa do herbatki!

     
    • Marianna

      Tak to jest ta pigwa ale w tym roku u mnie jest jej zdecydowanie mniej , więc tym bardziej cenna.

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*