Idealne bułeczki na drugie śniadanie np. z dżemem.
Szczegóły
Liczba porcji
16 sztuk
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 600 g
Masło – 200 g
Drożdże – 50 g
Mleko – 1 1/4 szklanki
Cukier – 1/2 szklanki
Jajka kurze – 3 żółtka + 1 całe jajko i 1 na posmarowanie
Kroki
- Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić.
- Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, trochę mleka i 3 łyżki mąki, mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Żółtka oraz 1 jajko ubić na puszysto z cukrem.
- Masę jajeczną, rozczyn, resztę mąki i mleka , dokładnie zagnieść aby ciasto odchodziło od garnka. Dodawać stopniowo masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi swoją objętość podzielić na połowę. Każdą połowę na 8 części. Uformować bułeczki.
- Pozostawić aby podrosły . Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować podrośnięte bułeczki. Wstawić do piekarnika i piec 15 – 20 minut aż będą dobrze rumiane.
Och, chciałabym je mieć jutro do kawy…
Robi się w miarę szybko więc można robić i będą ciepło a wtedy smakują jeszcze lepiej. Pozdrawiam.