Bigos na uroczyste rodzinne spotkania i święta.
Szczegóły
14 porcji
140 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe ( łopatka, szynka) -40dag
Kiełbasa wiejska – 25 dag
Boczek – 25 dag
Podudzie z kurczaka – 2 szt
Kapusta kwaszona – 1 kg
Kapusta świeża biała – 1 kg
Grzybki suszone – 7 szt.
Pieczarki – 20 dag
Śliwki suszone – 10 szt.
Wino wytrawne czerwone- 1/2 szklanki
Bulion- 2 szklanki
Ziele angielskie – 5 ziarenek
Jałowiec – 5 ziarenek
Liść laurowy – 3 szt.
Kminek – 1 łyżeczka
Oregano – 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Przyprawa do bigosu – 2 łyżeczki
Przecier pomidorowy – 500 g
Cebula biała – 1 szt.
Sól, pieprz mielony czarny i biały
Olej do smażenia
Kroki
- Grzybki suszone namoczyć w wodzie na 2 godziny. Grzybki i śliwki przepłukać w gorącej wodzie.
- Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem czarnym oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Podudzia z kurczaka doprawić solą i pieprzem czarnym. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić.
- W dużym garnku rozgrzać 6 łyżek oleju , wrzucić cebulę , podsmażać 3 minuty. Dodać przygotowane grzybki, pieczarki, śliwki i smażyć 2 minuty. Dodać mięso wieprzowe , podudzia, kiełbasę i boczek, wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, kminek, jałowiec, oregano ),dusić pod przykryciem 10 minut. Podlać winem i dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu 6 minut.
- Poszatkować i posolić białą kapustę. Odcisnąć kwaszoną kapustę, można lekko przepłukać aby zniwelować nadmiar kwasowości. Obie kapusty dodać dodać do mięs podlać bulionem 1 szklanką i na małym ogniu gotować około 2 godzin , mieszając kilkakrotnie i uzupełniać bulionem, odparowany płyn. Po 1 godzinie wyjąć podudzia , obrać mięso, pokroić i dodać do bigosu.
- Dodać przyprawę do bigosu, gotować 5 minut, następnie przecier pomidorowy i całość gotować 5 minut. Doprawić białym pieprzem. Podawać najlepiej następnego dnia po przegotowaniu.