Smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealna na podwieczorek lub do herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
16 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 ml
Serek hochland trójkąciki – 6 szt
Oliwki zielone – 8 szt
Papryka czerwona – 5 paseczków
Ser mozzarella wiórki – 3 łyżki
Jajko kurze – 1 szt
Sezam do posypania
Kroki
- Ciasto francuskie rozłożyć, dużą i małą pokrywką od garnka wyciąć koła. Podzielić na części.
- Trójkąciki sera podzielić na 3 części układać na częściach ciasta.
- Oliwki przeciąć na połowę ułożyć na serku.
- Paski papryki pociąć w kostkę ułożyć.
- Obok papryki ułożyć wiórki sera.
- Każdą część zwinąć jak na rogalika, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wybić , roztrzepać , posmarować, posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 – 25 minut ,do dobrego zrumienienia.
Ach, już widzę te ręce łapczywie ściągające “rogaliki” z półmiska! Właśnie czekam na H&C, a mam tylko słodki deser, mała będzie zadowolona, ale syn na pewno wolałby serowe delicje 🙂
Z pewnością dzieci lubią , takie różnorodne desery i przekąski , ja również lubię takie coś słodkiego lub nie koniecznie “co nie co , więc chętnie je robię i zjadamy. Ostatnio często korzystam z ciasta francuskiego. 🙂