Delikatne , pyszne mięsko, które zawsze wychodzi pysznie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Medaliony z uda indyka – 4 szt
Cebula – 1 szt
Cukinia – 1/3 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Pieczarki – 15 dag
Marchewka – 1 szt
Suszone pomidory – 5 szt
Czosnek – 2 ząbki
Jabłko – 1 szt
Pomarańcza – 1 szt
Oliwa z oliwek do skropnienia
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Kroki
- Medaliony umyć , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Marchewkę obrać . Cukinię umyć . Marchewkę i cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pieczarki obrać , pokroić. Suszone pomidory pokroić. Warzywa wymieszać , doprawić solą i pieprzem, umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek, doprawić ziołami prowansalskimi.
- Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek , nałożyć na medaliony. Medaliony ułożyć na warzywach.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą , a jeżeli nie posiada przykryć folią aluminiową, piec 40 minut.
- Gdy pieką się medaliony , wycisnąć sok z pomarańczy. Jabłko umyć , pokroić w plastry.
- Po 40 minutach , wyjąć , skropić sokiem z pomarańczy, na wierzch ułożyć plastry jabłek, wstawić i piec 10 minut bez przykrycia. Przed podaniem na warzywa ułożyć upieczone plastry jabłek a na nich medaliony. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja także piekę indyka na warzywach, ale biorę całe udka, więc muszę dawać warzywa w dużych kawałkach (żeby się nie upiekły na krem). I nie wpadłam na to jabłuszko, a przecież ono dodaje smaku. Następnym razem wykorzystam tę podpowiedź z jabłkiem 🙂
Jabłko oraz sok z pomarańczy, są super aromatyczne. 🙂