Pyszne ciasto, zachwyca od pierwszego kęsa.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jaja kurze – 6 szt
Cukier kryształ – 24 dag
Mąka tortowa – 24 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
Rukola – 50 g
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Jabłka z pigwą smażone – 280 g
Konfitura malinowa – 260 g
Brzoskwinie w syropie – 820 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Serek mascarpone – 250 g
Galaretki o smaku brzoskwiniowym – 2 szt.
Słupki migdałowe do posypania
Kroki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- 3 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru, dodać 12 dag mąki tortowej , 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz czekoladę , wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Rukolę zblendować.
- 3 jajka ubić z 12 dag cukru, dodać 12 dag mąki tortowej, 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszane z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz zblendowaną rukolą, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Ciasto czekoladowe posmarować jabłkami z pigwą.
- Ciasto zielone przekroić na połowę , jedną ułożyć na jabłka , posmarować konfiturą malinową , przykryć drugą połową.
- Syrop odlać z brzoskwiń , 1 szklanka , dodać 1 szklankę wody zagotować , rozpuścić galaretki , pozostawić do stężenia. 2 połówki brzoskwiń pokroić w plastry. Pozostałe zblendować.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek wymieszać, dodać mus z brzoskwiń, wymieszać, dodać tężejącą galaretkę i jeszcze raz wymieszać. 1/3 wyłożyć na ciasto , ułożyć plastry brzoskwiń.
- Przykryć pozostałą masą , posypać słupkami migdałowymi.
- Schłodzić 4 godziny, pokroić na porcje.
Niezwykłe ciasto. Jutro niedziela, a ja mam tylko stary piernik (zamrożony jeszcze od świąt). Oj przydałoby się takie ciacho… I niestety brakuje mi tych pysznych składników, a mieszkam w “głuszy”. No cóż, na razie poczęstujemy się “wirtualnie…
Lubię apetyczne ciasta i zawsze staram się o coś nowego, też mrożę ale chętnych do poczęstowania też mam. 🙂
Lubię apetyczne ciasta i zawsze staram się o coś nowego, też mrożę ale chętnych do poczęstowania też mam. 🙂