Sezon na owoce w pełni, pyszne ciasto z zeszytu babci, zawsze się udaje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Morele świeże – 50 dag
Masło – 250 g
Jajka kurze – 5 szt
Cukier puder – 200 g
Mąka tortowa – 300 g
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Kroki
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka żółtka oddzielić od białek. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i ucierać.
- Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i wymieszać dokładnie.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Morele umyć usunąć pestki i połówki ułożyć na cieście.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, ciasto będzie rumiane.
- Podzielić na porcje , przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam morele, ale gdy już je dopadniemy, to zawsze proszę mamę o knedle serowe z morelami 🙂
Przyznam nie robiłam knedli serowych muszę spróbować. Dzięki za podpowiedź. 🙂
Muszą być pyszne 🙂
Ach te letnie ciasta! Pyszota!
Tak są super ze świeżymi owocami , smakują rewelacja . 🙂