Sezon przeziębień. Syrop doskonale wzmocni odporność , pomaga w leczeniu przeziębienia.
Szczegóły
Liczba porcji
Różna w/g stosowania
Czas przygotowania
30 minut
Kroki
- Przygotować mały słoiczek , wymyć , wyparzyć gorącą wodą.
- Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, włożyć do słoika, dodać miód, wymieszać.
- Imbir obrać , zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać do słoiczka.
- Cytrynę umyć, wycisnąć sok , dodać do składników w słoiczku.
- Dokładnie wymieszać , wstawić do lodówki, po 24 godzinach jest gotowy do użycia.
- Gdy czujemy że jesteśmy przeziębieni, pijemy 1 łyżkę rano , drugą wieczorem. Profilaktycznie 1 łyżeczkę dziennie.
Babcia robiła syrop z cebuli – mimo, że zajeżdżał cebulą lubiliśmy go (bo był bardzo słodki). A ten sposób podania czosnku jest na pewno łatwiejszy do przyswojenia dla przeziębionych. Pozdrawiam!
Ja go lubię , sprawdziłam na sobie , robię go drugi rok i przyznam nie choruję , piję go profilaktycznie codziennie 1 łyżkę rano, później wypijam kawę aby nie czuć było zapachu czosnku, jak czuję się cokolwiek źle to piję jeszcze wieczorem drugi raz , polecam wypróbować. 🙂