Super delikatne, aromatyczne – prawdziwa uczta dla podniebienia.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Śliwki – 1 kg
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka migdałowa – 10 dag
Mąka tortowa – 10 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Serek homogenizowany 140 g – 2 szt.
Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt.
Śmietana 30% – 220 ml
Galaretki przezroczyste – 2 szt.
Czekolada gorzka – 100 g – 1 tabliczka
Kroki
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
- Śliwki umyć, usunąć pestki, 40 dag odłożyć , 60 dag pokroić w kostkę, podzielić na połowę.
- 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Połowę śliwek pokrojonych w kostkę wymieszać z serkami homogenizowanymi, dodać tężejącą galaretkę, wyłożyć na połowę ciasta.
- Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- 40 dag śliwek zblendować.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać mus śliwkowy, wymieszać, dodać tężejącą galaretkę wymieszać, wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połowę wyłożyć na ciasto, w drugiej wymieszać pokrojone w kostkę śliwki, druga połowa i wyłożyć na ciasto.
- Ciasto schłodzić w lodówce 4 godziny a najlepiej całą noc, pokroić na porcje.