Niezwykle prosta do przygotowania zapiekanka z wykorzystaniem młodej kapusty.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Kapusta młoda – 1 szt.
Mięso mielone z indyka – 35 dag
Pieczarki – 30 dag
Suszone pomidory – 8 szt.
Ryż – 2 woreczki
Cebula – 1 szt.
Ser mozzarella – 20 dag
Przyprawa do mięsa drobiowego – 1 łyżeczka
Przyprawa do gołąbków – 1 1/2 łyżeczki
Przecier pomidorowy – 1 szklanka
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Tymianek – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać , pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Kapustę sparzyć , rozebrać na liście.
- Pomidory pokroić w kostkę.
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do drobiu.
- Do ryżu dodać mięso, pieczarki, pomidory, doprawić przyprawą do gołąbków, dokładnie wymieszać. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i tymiankiem.
- Do naczynia żaroodpornego wlać trochę przecieru, ułożyć liście.
- Na liściach ułożyć warstwę farszu, posmarować przecierem.
- Przykryć warstwą liści, znów warstwa farszu , do wyczerpania składników,
- Na wierzch warstwa liści, które zalać przecierem. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i piec 25 – 30 minut do dobrego zrumienienia sera.
Może być przepyszna i szybsza do wykonania niż tradycyjne gołąbki. Wypróbuję!
Polecam serdecznie , łatwiejsza do wykonania,smakuje jak gołąbki. Pozdrawiam 🙂