Delikatne, subtelne , aromatyczne ciasto, które uświetni każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka migdałowa – 8 dag
Mąka tortowa – 12 dag
Cukier kryształ – 30 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Jabłka – 6 szt.
Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt
Serek mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 szt.
Mleko – 3 łyżki
Wiórki kokosowe , płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Mąkę tortową przesiać, dodać do mąki migdałowej , dodać proszek do pieczenia , wymieszać.
- Jajka ubić na puszysto z 20 dag cukru.
- Do masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzić ciasto, przekroić na połowę.
- Jabłka obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach, włożyć do rondelka dodać cukier, usmażyć . Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową, wymieszać , przestudzić i wyłożyć na połowę ciasta.
- Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek mascarpone, wymieszać , dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na jabłka.
- Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem, wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.
Wyglada przepysznie!
Jest faktycznie pyszne , różne smaki dodają aromatu. 🙂