Wyjątkowo smaczne danie na gorącą kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
9 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ziemniaki średnie – 3 szt.
Salami – 9 plastrów
Pieczarki – 15 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Ser mozzarella 8 dag
Majonez – 2 łyżki
Keczup – 2 łyżki
Masło – 1 łyżka
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej
Kroki
- Ziemniaki obrać , podgotować w osolonej wodzie. Pokroić na 3 części.
 - Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozpuścić masło wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
 - Cukinię umyć pokroić w cienkie plastry.
 - Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
 - Majonez wymieszać z keczupem.
 - Naczynie żaroodporne posmarować olejem , ułożyć plastry ziemniaków, posmarować sosem z majonezu i keczupu , na nim ułożyć plasterki salami.

 - Na salami położyć pieczarki.

 - Na pieczarki ułożyć plasterki cukini, doprawić ziołami prowansalskimi, posypać serem.

 - Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić ziemniaczki i piec do dobrego zrumienienia sera około 20 minut.
 - Podawać z sałatką lub innym ulubionym dodatkiem.
