Pięknie wyglądająca i równie smaczna na wykwintny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Jajka kurze – 3 szt.
Ser żółty lub mozzarella – 25 dag
Szpinak mrożony – 4 kulki
Filet z kurczaka – 1 szt.
Suszone pomidory – 6 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Pieczarki – 6 szt.
Majonez – 2 łyżki
Musztarda – 2 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka ziołowa
Sól
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Kroki
- Szpinak rozmrozić, zblendować.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Jajka wybić, ubić ze szczyptą soli, dodać majonez , wymieszać, dodać ser i szpinak i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .Blaszkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę serowo – szpinakową.
- Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Wyjąć zwinąć w roladę.
- Filet z kurczaka umyć, pokroić w paski , doprawić solą i przyprawą do kurczaka.
- Ciasto serowo – szpinakowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym , posmarować musztardą i ułożyć paski fileta.
- Pieczarki umyć , obrać ułożyć na paskach fileta. Paprykę umyć pokroić w paski i ułożyć na pieczarkach. Pomidory pokroić i ułożyć między paprykę.
- Zwinąć w roladę. Posmarować oliwą.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, wstawić roladę i piec 25 – 30 minut. Wystudzić , pokroić na połowę a później na porcje.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.