Proste do wykonania a jednocześnie smaczne ciasto z owocami.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kakao – 3 łyżeczki
Sernik na zimno – 1 opakowanie
Brzoskwinie w syropie – 850 g
Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 2 szt.
Mleko – 1 3/4 szklanki
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Do przygotowanej blaszki wlać ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić , przekroić na połowę.
- Z brzoskwiń odlać sok 1 szklanka, dodać 1 szklankę wody , zagotować, rozpuścić galaretki , pozostawić do stężenia.
- Sernik na zimno przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyłożyć na połowę ciasta, ułożyć brzoskwinie.
- Zalać tężejącą galaretką.
- Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki mleka wymieszać i wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto schłodzić , pokroić na porcje.