Super delikatne ciasto pachnące owocami.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Cukier kryształ – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mak – 3 łyżki
Mandarynki – 6 szt.
Jabłka smażone – 280 g – 1 słoiczek
Galaretka malinowa – 1 szt.
Galaretka pomarańczowa – 2 szt
Śmietanka 30 % – 250 ml
Czekolada gorzka – 1/2 szt.
Mleko – 3 łyżki
Wiórka do posypania
Kroki
- Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem na końcu dodać mak, jeszcze raz wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
- Jabłka przesmażyć dodać malinową galaretkę, wymieszać , wyłożyć na połowę ciasta.
- Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Mandarynki obrać, zblendować.
- Śmietanę ubić na puszysto, dodać mus mandarynkowy oraz tężejącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć na jabłka.
- Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko, lepiej się rozprowadza po cieście. Wyłożyć na ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce, podzielić na porcje.
Fajna nazwa i fajne ciasto, mozna upiec na świeta!
Polecam jest fajne, delikatne ma dodatek maku, charakterystyczny dla tych świąt.