Ziemniaki z dodatkiem warzyw zapieczone w ten sposób , doskonale wyglądają i wyśmienicie smakują.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ziemniaki – 6 szt.
Salami – 10 plastrów
Cebula biała – 1 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Pieczarki – 4 szt.
Ser mozzarella – 10 dag
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Musztarda – 2 łyżeczki
Majonez – 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków
Sól
Kroki
- Ziemniaki obrać, umyć, podgotować, pokroić w cienkie plastry.
- Salami pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości plastra.
- Cebulę obrać pokroić w plasterki. Cukinię pokroić w plasterki.
- Pieczarki obrać pokroić w plasterki.
- Śmietanę , musztardę, majonez wymieszać, doprawić solą , otrzymamy sos.
- W naczyniu żaroodpornym układać : plaster ziemniaka posmarować sosem, dalej salami, pieczarka, cebula , cukinia, ziemniak i tak kolejno aż otrzymamy wąż na długość naczynia.
- Postępować dalej tak samo aż do wyczerpania składników.
- Całość posypać przyprawą do ziemniaków. Resztę sosu polać delikatnie po każdym wężu. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni , wstawić węże i piec do dobrego zrumienienia sera około 25 – 30 minut.
- Podawać gorące, z dodatkiem lub bez jak kto lubi .
Ach te pani zapiekanki! Wariacje smaku. Sam wygląd kusi, by sięgnąć przez ekran 😉
Tradycyjne zapiekanki trochę spowszedniały, więc trzeba je trochę ożywić. Polecam wypróbować domownicy będą na pewno zachwyceni.:)