Kotleciki ziemniaczane, które można podawać z sosem lub barszczem czerwonym.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ziemniaki – 50 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Mąka krupczatka – 1 szklanka + do podsypania
Pieczarki – 10 dag
Ser mozzarella kulka – 1/2 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić. Pokroić na drobno. Mozzarellę pokroić w kostkę.
- Przeciśnięte ziemniaki umieścić na stolnicy, wbić jajko, dodać przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na części. Z każdej części uformować placek.
- Na placek nałożyć trochę pieczarek oraz kostkę mozzarelli.
- Zlepić brzegi, formując placek. Podobnie zrobić ze wszystkimi.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na wolnym ogniu, na rumiano z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać z dodatkiem w/g uznania.