Aromatyczny deser do wykonania w kilka minut.
Szczegóły
Liczba porcji
18 sztuk
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 g
Śliwki węgierki – 9 szt.
Czekolada gorzka – 1/ 2 tabliczki
Jajko kurze – 1 szt.
Kroki
- Śliwki umyć , przekroić na połowę, usunąć pestkę.
- Kratki czekolady pokroić na połówki, lub na mniejsze części.
- Ciasto francuskie pokroić na 18 prostokątów.
- Na każdym umieścić połówkę śliwki , a na niej kawałek czekolady.
- Zlepić tworząc pakiecik. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Tak postąpić ze wszystkimi. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Jajko rozkłócić i posmarować pakieciki. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
- Podawać po wystudzeniu lub gorące jak kto lubi.
Takie proste, a takie pyszne! Ja myślałam początkowo, że do środka wkłada pani takie cukierki “śliwka w czekoladzie” 😀
Potrzebowałam coś na słodko, na szybko, więc wykorzystałam co miałam pod ręką. 🙂