Dodatek do barszczu czerwonego.
Szczegóły
Liczba porcji
30 sztuk
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Kapusta biała – 20 dag
Pieczarki – 15 dag
Cebula biała – 1/3 szt.
Mąka pszenna – 200g + do podsypania
Jajko kurze – 1 szt.
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Gorąca gotowana woda – 1/2 szklanki
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do dań z kapusty – 1/2 łyżeczki
Olej do smażenia
Kroki
- Kapustę pokroić na drobno, sparzyć gorącą wodą.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę , dodać pieczarki, kapustę, doprawić solą , pieprzem, przyprawą do dań z kapusty, całość dusić 20 minut. Wystudzić , drobno pokroić.
- Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, szczyptę soli , oliwę z oliwek oraz wolno dolewać wodę cały czas mieszając. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić aby odpoczęło.
- Ciasto podzielić na 4 części, każdą kolejno wałkować, wycinać, kółka, najmniejszą foremką do pierogów lub kieliszkiem. Nakładać farsz i zlepiać uszka.
- Po wykonaniu wszystkich, w garnku zagotować wodę, i partiami wrzucać uszka, gotować 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
Wyglądają jak uszka mojej Babci Jasi. Co ciekawe, Babcia podawała uszka z białym barszczem. A Pani pewnie z czerwonym?
Tak z czerwonym , jak w kolejnym przepisie , polecam.
U nas też tylko z czerwonym. Ale bym zjadła. Szkoda, że nie robi Pani “na wynos” 🙂
Trochę szkoda, gdybym była młodsza może bym taki biznes rozkręciła. Pozdrawiam