Tradycyjne mielone urozmaicone dodatkami, tworzą nowe aromatyczne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 20 dag
Kapusta biała – 10 dag
Pieczarki – 10 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Tarta bułka – 3 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Przyprawa do dań z kapusty
Cebula biała – 1/2 szt.
Sól, pieprz biały mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Kapustę pokroić na drobno , sparzyć gotowaną wodą.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- W patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać sparzoną kapustę, doprawić przyprawą do dań z kapusty, smażyć 20 minut.
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Usmażone pieczarki z kapustą drobno pokroić.
- W miseczce umieścić mięso , wbić jajko, dodać 1 1/2 łyżki tartej bułki oraz pokrojoną kapustę z pieczarkami.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Mielone podawać tradycyjnie z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.