Sezon jabłkowy w pełni, więc proponuję dżem , idealny do naleśników jak również do ciasta.
Szczegóły
Liczba porcji
4 słoiczki
Czas przygotowania
60 minut
Kroki
- Słoiczki wielkości 280 g, 4 szt gdyż tyle się otrzyma dżemu z tej porcji składników, wymyć i wyparzyć.
- Jabłka umyć obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, włożyć do garnka.
- Pigwę umyć zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do jabłek.
- Dodać cukier i gotować na małym ogniu 30 minut , aż dżem będzie gęsty.
- Gorącym napełnić słoiczki, zakręcić , odwrócić pokrywką w dół, aż się wystudzą.
Nie mieliśmy pigwy w tym roku, a i jabłka nie obrodziły tak, jak trzeba – chyba im kwiatki przemarzły, bo początkiem maja był mróz. Przydałby się taki słoiczek…
Pigwy generalnie w tym roku było mało, ja obserwowałam ile pąków miała moja pigwa to tylko 1/3 z tego zakwitła i jak w ubiegłym roku obdzieliłam rodzinkę pigwą to teraz nie mam czym, podobnie w niektórych regionach kwiat na jabłoniach przemarzł. Ja generalnie kupuję owoce ale od dobrych znajomych, gdyż uważam ,że jeżeli nawet kupię owoce to mój dżem będzie lepszy niż w sklepie.