Aromatyczna ryba podana na pieczarkach to super danie nie tyko na piątek
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Sola – 2 filety
Pieczarki – 30 dag
Cebula biała – 1/2 szt.
Brokuł – 1/2 szt.
Wino białe wytrawne – 1/3 szklanki
Śmietana 18% – 150 ml
Tarta bułka – 2 łyżki
Musztarda – 2 łyżki
Masło – 3 łyżki
Zioła polskie – 2 łyżeczki
Przyprawa do ryb
Pieprz cytrynowy
Sól, pieprz czarny mielony
Płatki migdałowe – 2 łyżki
Olej do smażenia
Bulion – 1/2 szklanki
Kroki
- Brokuła umyć , rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
- Filety soli umyć doprawić pieprzem cytrynowym oraz przyprawą do ryb.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć chwilę, dodać pieczarki i smażyć 5 minut, podlać winem dusić 3 minuty, dodać bulion oraz 100 ml śmietany, doprawić solą pieprzem czarnym oraz 1 łyżeczką ziół polskich.Całość gotować na bardzo małym ogniu aż woda odparuje i sos będzie dobry.
- Tartą bułkę wymieszać z 1 łyżką musztardy, masłem i 1 łyżeczką ziół polskich.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety soli z obu stron.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety soli .
- Na filety nałożyć pastę z bułki, musztardy, masła, i ziół.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowaną solę i piec 10 minut. Resztę śmietany wymieszać z łyżką musztardy, 1 łyżką tartej bułki.
- Po 10 minutach między porcje soli ułożyć brokuła, na którego nałożyć masę ze śmietany z musztardy i posypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić do piekarnika i piec 8 minut.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i filety soli umieszczone są na pieczarkach w sosie.