Lekkie, pożywne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Makaron gniazdka – 8 szt.
Mięso wieprzowe mielone – 30 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Mozzarella kulka – 1 szt.
Tarta bułka do obtoczenia
Cebula biała – 1 szt.
Pieczarki – 20 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 20 dag
Śmietana 18% – 1 szklanka
Przecier pomidorowy – 6 łyżek
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Kroki
- Makaron gniazdka ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć, tworząc zagłębienia.
- Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Mozzarellę kulkę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować pulpety, obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Do oleju w którym smażyły się pulpety, wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min., dodać cukinię doprawić ziołami prowansalskimi, smażyć 1 minutę.
- Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym. W każde gniazdko wlać po 1 łyżce.
- Zagłębienia napełnić warzywami, ułożyć na nich po 2 pulpety.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać tym serem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane danie, piec do zrumienienia sera, około 30 minut.
- Podawać ze świeżymi warzywami.
I tutaj także kreatywne wykorzystanie makaronu. Jest pani mistrzynią kuchni Marianno 🙂
Podzielę się z panią swoim spostrzeżeniem , że mam coś robić , ale w trakcie jest jeszcze wersja zmieniona, i ostatecznie tradycyjne z pozoru danie otrzymuję inną wersję. Fakt ,że ostatnio dużo czytam w tej materii , a to inspiruje. 🙂
Pani Marysiu, zrobiłam to pyszne danie 🙂 Jest na moim blogu. Dziękuję za inspirację.
Cieszę się ,że pomogłam , a jak jeszcze smakowało rodzince to już całkiem fajnie. 🙂
apetyczne danie
Proste w wykonaniu, polecam wypróbować 🙂
Toto się świetnie zapuka w formie do muffinek
Można , jak ktoś chce 🙂