Sezon truskawkowy rozpoczęty, proponuję pyszny deser.
Szczegóły
Liczba porcji
9 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 2 szklanki
Mleko – 1 szklanka
Woda mineralna gazowana – 1/2 szklanki
Jaja kurze – 2 szt.
Cukier kryształ – 20 dag
Olej rzepakowy – 1/3 szklanki
Truskawki świeże – 50 dag
Bita śmietana w sprayu lub ubita śmietana
Kroki
- Jajka wybić dodać 6 łyżek cukru i ubić robotem na puszysto.
- Dalej ubijając , dodawać mleko, wodę, mąkę aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać olej.
- Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję pozostawić aby odpoczęło.
- Patelnię do smażenia naleśników rozgrzać, wlewać ciasto cienkim strumieniem aby dobrze rozprowadzało się po patelni.
- Piec na rumiano z obu stron.
- Truskawki umyć, pokroić w plasterki, zasypać pozostałym cukrem.
- Układać na usmażonych naleśnikach.
- Składać w trójkąt, udekorować bitą śmietaną.