Ciasto naleśnikowe często gości w naszej kuchni w wersji słodkiej. Proponuję je w wersji słonej – krokiety nadziewane mięsem z pieczarkami i fasolą.
Szczegóły
Liczba porcji
12 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 11/2 szklanki
Mleko – 1 1/2 szklanki
Jajka kurze – 4 szt.
Szczypta soli
Mięso mielone wieprzowe – 30 dag
Pieczarki – 30 dag
Fasola czerwona w zalewie – 400 g
Wywar warzywny – 1 szklanka
Koperek świeży – 2 łyżki
Śmietana 18% – 2 łyżki
Tarta bułka do obtoczenia
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Cebula biała – 1/2 szt
Olej do smażenia
Margaryna do podsmażania
Kroki
- Mięso przyprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
- 2 jajka ubić ze szczyptą soli.
- Dodać mleko, mąkę i robotem zmiksować ciasto, dodać 4 łyżki oleju i miksować, aż ciasto będzie gładkie. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
- Patelnię do smażenia naleśników rozgrzać, wlewać cienkim strumieniem ciasto aby się dobrze rozprowadziło.
- Smażyć na rumiano z obu stron.
- Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę chwilę smażyć, dodać pieczarki, smażyć 4 minuty, dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi . Całość smażyć 20 minut.
- Fasolę osączyć z zalewy, dodać do smażącego mięsa z pieczarkami, całość smażyć 3 minuty. Wystudzić.
- Na naleśniki nakładać porcję farszu.
- Zwinąć tworząc krokieta.
- Tak wykonywać do wyczerpania składników.
- 2 jajka rozkłócić, zanurzyć w nich krokiety a następnie obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozpuścić trochę margaryny, włożyć krokiety i obsmażyć je z obu stron na rumiano.
- Do garnka wlać wywar warzywny.
- Śmietanę wymieszać z łyżką mąki dokładnie aby nie było grudek.
- Śmietanę z mąką dodać do wywaru, dodać koperek i na wolnym ogniu gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
- Sosem polewać przed podaniem krokiety.