Sałatka z makaronem i warzywami idealna na śniadanie lub do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Brokuł – 1/2 szt.
Makaron łezki – 1 szklanka po ugotowaniu.
Ser żółty – 4 plasterki
Szynka gotowana – 4 plasterki
Rzodkiewka – 8 szt.
Mieszanka warzywna ( kukurydza, groszek, papryka) – 220 ml
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
Musztarda – 2 łyżeczki
Przyprawa do sałatek – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Brokuła rozebrać na różyczki, ugotować, około 5 minut.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ser, szynkę, rzodkiewkę pokroić w kostkę.
- Mieszankę osączyć z zalewy.
- Warzywa umieścić w salaterce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny, musztardę, przyprawę do sałatek.
- Słoiczek zamknąć i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Porcje sałatki polewać sosem bezpośrednio przed podaniem.