Puszysty biszkopt, aromatyczny krem, aksamitna pianka, pachnące borówki, wszystko to składa się na pyszne ciasto.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
- Jajka kurze – 4 szt 
- Cukier – 16 dag 
- Mąka tortowa – 16 dag 
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka 
- Kakao – 3 łyżeczki 
- Biszkopty podłużne – 200 g 
- Sok pomarańczowy – 0,75 l 
- Budyń waniliowy – 40 g – 2 szt 
- Serek homogenizowany waniliowy – 40 g – 2 szt 
- Galaretka o smaku malinowym – 2 szt 
- Borówki – 250 g 
- Galaretka krystaliczna – 1 szt. 
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
- 2 szklanki soku wlać do garnka i zagotować , w 1 szklance rozpuścić budynie, wlać do gotującego się soku , chwilę gotować. Gorący wyłożyć na ciasto. 
- Ułożyć biszkopty. 
- Galaretki malinowe rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wymieszać z serkami homogenizowanymi , wyłożyć na ciasto. 
- Borówki umyć , ułożyć na ciasto. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody , dobrze schłodzić , wylać na ciasto. 
- Ciasto schłodzić około 4 godziny, pokroić na porcje.