Zupa z zielonych warzyw

Pyszna , aromatyczna z dodatkiem mięsa może być daniem jednogarnkowym.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

40 minut

Lista składników

  • Filet z indyka – 25 dag

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/3 szt

  • Por – 1/2 szt

  • Ziemniaki średnie – 3 szt

  • Brokuł – 1/2 szt

  • Cukinia – 1/2 szt

  • Seler naciowy – 3 laski

  • Papryka zielona – 1/2 szt

  • Ogórki kwaszone – 2 szt

  • Groszek zielony w zalewie – 80 g

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 4 ziarenka

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Śmietana 18 % – 4 łyżki

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do dań z indyka – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Świeża zielona pietruszka do posypania

Kroki

  • Filet z indyka umyć, pokroić w kostkę , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do indyka.
  • Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać, umyć , pokroić w kostkę umieścić w garnku. Por , cukinię, seler naciowy, paprykę umyć, pokroić w kostkę , dodać do garnka, warzywa doprawić ziołami prowansalskimi, wymieszać, zalać 1,2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą ,zagotować, dodać pokrojone i doprawione mięso z indyka całość gotować 30 minut.
  • Brokuł rozebrać na różyczki , umyć dodać do gotującej się zupy , gotować 8 minut.
  • Ogórki utrzeć na tarce o grubszych otworach. Groszek osączyć z zalewy dodać do zupy , chwilę gotować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem i majerankiem, chwilę gotować.
  • Każdą porcję przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
 

3 komentarze

  1. Marzynia

    Każde Pani danie to bogactwo smaków…
    P.S. Zauważyłam, że zdjęcia, które Pani dodaje nie mają podpisów, a jedynie numery z telefonu czy aparatu. Wiem z doświadczenia, ze ludzie szukając w internecie przepisów, często kierują się wizualną stroną, włączając opcje “Obrazy” (grafika). Jeśli zdjęcie nie ma stosownego podpisu, to się nie wyświetli i wielu ludzi ominie pani cudowne przepisy, bo nie zobaczy, jak są kolorowe i apetyczne 🙂

     
    • Marianna

      Wiem , że tak może być ale ja robię to sama nikt mi w tym nie pomaga muszę zasięgnąć porady fachowca, robię to dla przyjemności nie koniecznie dla aplauzu, nie potrafię siedzieć bezczynnie i zawsze szukam coś dla siebie w kuchni lub innych dodatkowych zajęciach. Dziękuję . Pozdrawiam. 🙂

       
  2. Marzynia

    Pani Marysiu, wystarczy, że Pani zapisze sobie zdjęcia, przed wrzuceniem na bloga, na twardym dysku, dodając im adekwatne nazwy. No chyba, że korzysta Pani tylko ze smartfona, to niewiele mogę pomóc, bo ja takowego nie posiadam 😉

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*