Chrupiący , delikatny , aromatyczny , wprost na niedzielny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – podwójny
Pieczarka średnia – 1 szt
Chrzan – 4 łyżeczki
Papryka czerwona – 8 pasków
Suszone pomidory krojone – 3 łyżki
Ser mozzarella – 4 plastry
Jajko kurze – 1 szt
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Panierka Panko do obtoczenia
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Fileta z kurczaka umyć , ułożyć na desce , zrobić po 3 nacięcia w każdym. Doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do kurczaka, w nacięcia posmarować chrzanem.
- Pieczarkę obrać , pokroić w paski , umieścić w nacięciach. Paski papryki umieścić obok plastrów pieczarki.
- Pomidory podzielić i umieścić obok papryki. Ser podzielić na mniejsze części i umieścić w nacięciach. Doprawić solą i pieprzem umieszczone warzywa.
- Jajko wybić roztrzepać , zanurzyć w nim przygotowany filet , wyjąć , oprószyć panierką Panko, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 30 minut lub dobrego zrumienienia panierki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Efekt finalny zachwyca kolorami! A dodatki tworzą zapewne niepowtarzalny smak 🙂
Polecam tą panierkę bo daje super smak. 🙂
A ze zwykłą bułką tartą też wyjdzie taki efekt? Mogłabym zabłysnąć prze rodzinką 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Będzie efekt ale dla lepszego smaku proponuję do tartej bułki dołożyć trochę mielonych orzechów , wzmocni to smak. 🙂