Filet z kurczaka z dodatkami w panierce Panko

Chrupiący , delikatny , aromatyczny , wprost na niedzielny obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

2 porcje

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka – podwójny

  • Pieczarka średnia – 1 szt

  • Chrzan – 4 łyżeczki

  • Papryka czerwona – 8 pasków

  • Suszone pomidory krojone – 3 łyżki

  • Ser mozzarella – 4 plastry

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Panierka Panko do obtoczenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Fileta z kurczaka umyć , ułożyć na desce , zrobić po 3 nacięcia w każdym. Doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do kurczaka, w nacięcia posmarować chrzanem.
  • Pieczarkę obrać , pokroić w paski , umieścić w nacięciach. Paski papryki umieścić obok plastrów pieczarki.
  • Pomidory podzielić i umieścić obok papryki. Ser podzielić na mniejsze części i umieścić w nacięciach. Doprawić solą i pieprzem umieszczone warzywa.
  • Jajko wybić roztrzepać , zanurzyć w nim przygotowany filet , wyjąć , oprószyć panierką Panko, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 30 minut lub dobrego zrumienienia panierki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Efekt finalny zachwyca kolorami! A dodatki tworzą zapewne niepowtarzalny smak 🙂

     
  2. A ze zwykłą bułką tartą też wyjdzie taki efekt? Mogłabym zabłysnąć prze rodzinką 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

     
    • Marianna

      Będzie efekt ale dla lepszego smaku proponuję do tartej bułki dołożyć trochę mielonych orzechów , wzmocni to smak. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*