Zupa z zielonych warzyw

Pyszna , aromatyczna z dodatkiem mięsa może być daniem jednogarnkowym.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

40 minut

Lista składników

  • Filet z indyka – 25 dag

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/3 szt

  • Por – 1/2 szt

  • Ziemniaki średnie – 3 szt

  • Brokuł – 1/2 szt

  • Cukinia – 1/2 szt

  • Seler naciowy – 3 laski

  • Papryka zielona – 1/2 szt

  • Ogórki kwaszone – 2 szt

  • Groszek zielony w zalewie – 80 g

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 4 ziarenka

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Śmietana 18 % – 4 łyżki

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do dań z indyka – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Świeża zielona pietruszka do posypania

Kroki

  • Filet z indyka umyć, pokroić w kostkę , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do indyka.
  • Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać, umyć , pokroić w kostkę umieścić w garnku. Por , cukinię, seler naciowy, paprykę umyć, pokroić w kostkę , dodać do garnka, warzywa doprawić ziołami prowansalskimi, wymieszać, zalać 1,2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą ,zagotować, dodać pokrojone i doprawione mięso z indyka całość gotować 30 minut.
  • Brokuł rozebrać na różyczki , umyć dodać do gotującej się zupy , gotować 8 minut.
  • Ogórki utrzeć na tarce o grubszych otworach. Groszek osączyć z zalewy dodać do zupy , chwilę gotować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem i majerankiem, chwilę gotować.
  • Każdą porcję przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*