Zupa pieczarkowa – krem

Lekka, aromatyczna zupa.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Pieczarki 25 dag

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Ziemniaki – 3 szt.

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Woda – 1 litr

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki

  • Cząber – 1/3 łyżeczki

  • Chilli – w/ g uznania

  • Salami – 4 plasterki

  • Śmietana na kleksy

  • Grzanki jak kto lubi

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Marchewkę, pietruszkę, selera, pora, ziemniaki, obrać, pokroić.
  • Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber,sól do smaku. Gotować 25 minut.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka.Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki i smażyć 5 minut, doprawiając solą i pieprzem.
  • Podsmażone pieczarki włożyć do gotującej się zupy. Całość gotować 5 minut. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
  • Lekko przestudzić i zblendować.
  • Zagotować i doprawić chilli w/g uznania.
  • Podawać z kleksem śmietany, salami, grzankami.
 

2 komentarze

  1. Pani Mario! Ja często gotuję zupy kremy i okazuje się, że mamy podobny przepis. Zamiast rozmarynu dodaje tymianek – proszę spróbować, moim zdaniem pasuje idealnie do grzybów.

     
    • Marianna

      Na pewno spróbuję zrobić wymianę , będzie trochę inny aromat , ale to zawsze coś nowego nawet w tym samym daniu.Pozdrawiam.

       

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*